Elektromagnetsko oružje – budućnost sofisticiranog ratovanja

Već duži niz godina vodeće svjetske sile rade na razvoju elektromagnetskog oružja sposobnog uništiti neprijateljsku elektroničku opremu kilometrima daleko.

Ruska vojna industrija stvorila je Alabugu, elektromagnetski projektil, koji koristi snažan UHF odašiljač koji ima zadatak onesposobiti elektroničke uređaje u radijusu od tri i pol kilometra.

Vladimir Mikheev, savjetnik u koncernu KRET, proizvođaču oružja, izjavio je da je Alabuga rezultat čitavog niza znanstvenih istraživanja u razvoju radio-elektronskih oružja budućnosti.

Učinak ovog oružja može varirati od običnog ometanja i privremenog onesposobljavanja neprijateljskog elektroničkog sustava, do potpunog uništenja elektroničkih elemenata, čipova, matičnih ploča i čitavih sustava.

Nadodao je da su cjelokupni rezultati istraživanja klasificirani kao tajni, te da je tema UHF oružja okarkaterizirana kao tajna najviše razine.

Sve što mogu reći jest da se ta saznanja trenutno koriste za razvoj elektromagnetskih granata, bombi i projektila, koji mogu nositi generator magnetske eksplozije.

Sve vodeće svjetske sile, uključujući SAD i Kinu, rade na tome.

Pulsna radijacija koju stvara odašiljač ultravisokih frekvencija (UHF), razvijena kao dio projekta Alabuga, ima sličan učinak kao nuklearna eksplozija, no bez radioaktivne komponente.