Elon Musk najavio ugradnju senzora u ljudski mozak navodno s ciljem vraćanja vida, govora, sluha i pokretljivosti

Neuralink, startup u čijem je osnivanju sudjelovao i Elon Musk, najavio je početak testiranja posebnih senzora na ljudskim mozgovima.

Još u srpnju 2019., Neuralink je objavio stvaranje robota koji može integrirati posebne implantate duboko u ljudski mozak. Ti rezultati su ipak prezentirani na osnovu testiranja na laboratorijskim miševima u čije je mozgove bilo ugrađeno 1500 elektroda za koje se tvrdi da bi mogli funkcionirati i u ljudskom mozgu, prenosi Futurism.

Za ove implantate navodi se kako bi mogli ljudima vratiti mogućnost kretanja, vida, sluha i govora, ukoliko su ih na neki od načina izgubili. No, Musk vjeruje da će se ljudski mozak moći povezati i s računalima te da je to jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Testiranje ovih implantata na ljudima najavljena su za manje od godinu dana. Implantati bi trebali biti veličine četvrtine obujma ljudske vlasti. U moždano tkivo trebali bi se ugrađivati pomoću igala koje bi trebale omogućiti izbjegavanje oštećenja krvnih žila u mozgu.

Implantati/senzori bi trebali hvatati signale iz mozga te ih slati do prijamnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lubanje. Dalje bi se informacije slale bežično do nekog drugog uređaja.

Musk je svoje najave opravdao tvrdnjom da smo već svi na neki način kiborzi jer smo ovisni o pametnim telefonima i ostalim uređajima. Ukoliko ih izgubimo, kaže on, osjećamo se kao da smo ostali bez nekog dijela tijela.

I doista, sumanuta upotreba ovih elektroničkih i telekomunikacijskih uređaja stvorila je paradoks: iako se mnogi bune protiv praćenja, ugrožavanja privatnosti i sličnog, upravo oni nesvjesno koriste uređaje koji upravo to omogućuju.