EMA „istražuje“ još tri potencijalne nuspojave povezane s mRNA cjepivom Pfizer i Moderna

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je kako istražuje tri nove moguće nuspojave koje bi mogle biti povezane s mRNA cjepivima proizvođača Pfizer i Moderna, nakon izvješća o alergijskim kožnim reakcijama i bubrežnim poremećajima.

EMA je u srijedu objavila priopćenja u kojima potvrđuje da Odbor za procjenu rizika u području farmakovigilancije (PRAC) istražuje jesu li tri zdravstvena stanja povezana s primjenom mRNA cjepiva protiv Covida koje su napravili Pfizer i Moderna, nakon što je prijavljen „mali broj“ incidenata.

Jedna od tri potencijalne nuspojave koje se istražuju je poremećaj kože zvan multiformni eritem, alergijska reakcija koja se manifestira kao crvenkasto-ljubičaste kožne lezije, ponekad oko usta, očiju i drugih vlažnih šupljina na tijelu.

Druga dva stanja za koja PRAC procjenjuje imaju li bilo kakvu vezu s cjepivima Pfizer i Moderna, povezana su s bubrezima. Jedan poremećaj povezan je upalom u organu. Drugi, nefrotski sindrom, uzrokuje da bubrezi ispuštaju višak proteina u urin, koji tada može djelovati krvavo ili pjenasto. Simptomi poremećaja također uključuju natečene kapke, stopala i trbuh te umor. Neki su se slučajevi dogodili kod ljudi s poviješću bubrežnih bolesti.

U srpnju je EMA preporučila dodavanje miokarditisa i perikarditisa ili upale srca na popis mogućih rijetkih nuspojava na oznaci upozorenja za dva mRNA cjepiva nakon što je procijenila nekoliko stotina izvještaja.

Unatoč navodno „rijetkim“ nuspojavama koje je agencija označila, kaže da u cjelini koristi od cijepljenja protiv Covida i dalje daleko nadmašuju rizike, premda se pokazuje da cijepljeni i dalje mogu prenositi virus te se zaraziti i čak umrijeti.

Prema podacima EMA-e, diljem EU-a primijenjeno je više od 43,5 milijuna doza Moderne i 330 milijuna cjepiva Pfizer / BioNTech.