EMA navela još jedno „rijetko“ stanje krvi kao nuspojavu AstraZenecinog cjepiva. Jedna smrt službeno potvrđena kao uzrokovana cjepivom.

Povjerenstvo za sigurnost Europske agencije za lijekove (EMA) dodalo je još jedno „rijetko“ stanje krvi potencijalnim nuspojavama cjepiva AstraZeneca, jer je britanski regulator upozorio na probleme zbog sindroma kapilarnog krvarenja.

EMA-in dodatak navodno „vrlo rijetkog“ sindroma na popis potencijalnih nuspojava cjepiva AstraZeneca uslijedilo je dok ta agencije također ispituje izvještaje o upali srca kod primatelja cjepiva.

Sindrom kapilarnog krvarenja stanje je koje uzrokuje istjecanje krvih iz krvnih žila i može uzrokovati vrlo nizak krvni tlak, što dovodi do boli, mučnine i umora ili, u najgorem slučaju, zatajenja bubrega i moždanih udara.

Agencija je priopćila da je odbor za sigurnost izvršio detaljni pregled šest prijavljenih slučajeva stanja kod primatelja cjepiva AstraZeneca, od kojih je preko 78 milijuna doza primijenjeno unutar EU i Velike Britanije do kraja svibnja.

„Većina slučajeva dogodila se kod žena i unutar četiri dana od cijepljenja“, rekla je EMA. „Troje cijepljenih imalo je otprije sindrom kapilarnog krvarenja, a jedan od njih je potom umro.“

Nakon svoje odluke, EMA je rekla AstraZeneci da mora dodati sindrom kapilarnog krvarenja na oznake svog cjepiva Covid-19, nazvanog Vaxzevria. Regulator je također upozorio osobe koje su imale povijest bolesti da ne primaju to cjepivo. Europski odbor za sigurnost proučava izvješća o riziku od stanja kod ljudi koji su primili cjepivo od travnja, usred istrage zbog zabrinutosti zbog potencijalnih veza između cjepiva i zgrušavanja krvi.

Čelnik britanske Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) objavio je u petak da tijelo važe mjere predostrožnosti za pojedince s anamnezom sindroma kapilarnog krvarenja slijedeći preporuku EMA-e. Međutim, izvršna direktorica MHRA-e, June Raine, primijetila je da „trenutni dokazi ne sugeriraju da cjepivo AstraZenece uzrokuje sindrom kapilarnog krvarenja“.

Prije toga, EMA i MHRA upozorili su da cjepivo AstraZeneca može uzrokovati „rijetke“ nuspojave krvnih ugrušaka, iako su oboje nastavili s primjenom nakon što su objavili da su koristi navodno veće od rizika. AstraZeneca još nije javno odgovorila na najnovije smjernice EMA-e ili istragu Velike Britanije.