EMA preporučila odobrenje za primjenu cjepiva Moderna na djeci od 12 do 17 godina

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je u petak odobrenje Moderninog cjepiva protiv Covida-19 za djecu od 12 do 17 godina.

EU regulator za lijekove rekao je da je istraživanje na više od 3.700 djece u dobi od 12 do 17 godina pokazalo da je cjepivo Moderna – koje je već dobilo dozvolu za odrasle u cijeloj Europi – proizvelo usporediv odgovor antitijela.

Do sada je cjepivo koje su izradili Pfizer i njemački partner BioNTech bila jedina opcija za djecu od 12 godina u Sjevernoj Americi i Europi.

Američka Uprava za hranu i lijekove trenutno razmatra hoće li proširiti upotrebu cjepiva Moderna na istu dobnu skupinu.

Stotine milijuna doza Moderne već su primijenjene odraslima, a tvrtka kaže da je cjepivo s dvije doze jednako zaštitno za adolescente. U studiji na više od 3.700 djece starosti od 12 do 17 godina, cjepivo je pokrenulo iste znakove imunološke zaštite, a u cijepljenoj skupini navodno nisu postavljene dijagnoze Covida-19 u usporedbi s četiri slučaja među onima koji su dobili placebo.

Bolovi u rukama, glavobolja i umor bile su najčešće nuspojave kod mladih primatelja cjepiva.

Međutim, američki i europski regulatori upozoravaju, da su i cjepiva Moderna i Pfizer povezane s „rijetkom“ reakcijom kod tinejdžera – bolovima u prsima i upalom srca.

I Pfizer i Moderna započeli su testiranje na još mlađoj djeci, od 11 do 6 godina. Te su studije složenije: tinejdžeri primaju istu dozu kao i odrasli, ali istraživači ispituju manje doze kod mlađe djece. Prvi rezultati djece osnovnoškolske dobi očekuju se u rujnu.

EU regulator za lijekove rekao je da će i dalje nadzirati sigurnost i učinkovitost cjepiva Moderna u djece kao što se koristi u europskim zemljama članicama.

Iako su neke zemlje odobrile cjepivo Pfizer / BioNTech za djecu mlađu od 18 godina, nisu sve odlučile početi ga koristiti, navodeći minimalne rizike s kojima se djeca suočavaju od koronavirusa.

Primjerice, u Britaniji je regulator odobrio Pfizerovo cjepivo za djecu od 12 do 15 godina, ali zdravstveni službenici zasad nisu htjeli preporučiti cjepivo svima mlađima od 18 godina ako nemaju medicinske uvjete koji to opravdavaju.