EMA odobrila upotrebu Pfizerovog cjepiva na djeci od 12 godina starosti na više

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je primjenu cjepiva protiv koronavirusa tvrtki Pfizer / BioNTech za djecu u dobi od 12 do 15 godina.

Novi podaci pokazuju da je njihovo cjepivo „Comirnaty“ navodno sigurno za mlade, rekao je u petak na konferenciji za novinare voditelj EMA-e za biološke zdravstvene prijetnje i strategiju cjepiva Marco Cavaleri.

Primjenjivat će se na isti način kao i što se dosad primjenjivalo na osobama starijim od 16 godina i više, s dvije doze u razmaku od najmanje tri tjedna.

EMA-in odbor za lijekove svoju je odluku o odobravanju cjepiva utemeljio na američkom kliničkom ispitivanju na oko 2.000 djece u dobi od 12 do 15 godina.

Podaci ispitivanja pokazali su da je imunološki odgovor u ovoj dobnoj skupini bio „sličan ili čak bolji“ od odgovora odraslih osoba kojima je dano cjepivo, rekao je Cavaleri.

Dodao je da se cjepivo „dobro podnosi“, a nuspojave su slične onima koje su već bile uočene kod starijih primatelja.

Konačnu odluku o cjepivu još treba donijeti sama EU, prije nego što će vlade pojedinih država članica donijeti odluku hoće li se cjepivo primijeniti na mladima ili ne.

Potez slijedi odluku američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) početkom ovog mjeseca da odobri Pfizerovo cjepivo za djecu u dobi od 12 do 15 godina.

Američki regulator rekao je da su podaci kliničkih ispitivanja pokazali da je cjepivo 100% učinkovito u prevenciji Covida-19 kod djece ove dobne skupine.

U petak je Cavaleri također rekao da EU radi na povećanju proizvodnih kapaciteta za Pfizer u Europi, rekavši da će daljnja mjesta za proizvodnju cjepiva biti odobrena što je prije moguće kako bi se potaknulo uvođenje država članica.