EMA prebacila odgovornost za korištenje cjepiva AstraZenece na članice EU

Nakon što je već najavljena potvrda iz Europske agencije za lijekove (EMA) da cjepivo AstraZenece po zasad nepoznatom mehanizmu izaziva „rijetke“ krvne ugruške kod nekih ljudi, ista agencija je odgovornost za korištenje spornog cjepiva prebacila na same vlasti članica EU.

Vlasti europskih zemalja tako bi trebale same odlučiti kako će postupati s cjepivom AstraZenece na temelju stopa zaraza i dostupnosti drugih cjepiva, objavila je EMA.

Dio zemalja najavio je ograničenje upotrebe ovog cjepiva na osobe starije od 60 godina. Razlog je povećana pojava krvnih ugrušaka kod žena mlađih od 60 godina koje su cijepljenje cjepivom AstraZenece.

Iz EMA-e ne žele davati nikakve preporuke ili upozorenja te je sva odgovornost prebačena na vlasti samih država koje bi trebale procijeniti rizike s obzirom na lokalne uvjete koji se navodno razlikuju među članicama.

Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke iznova je ponovila da je rizik smrtnosti zbog Covida-19 navodno „puno veći“ od rizika smrtnosti od „rijetkih“ nuspojava, ignorirajući pritom činjenicu da samo po sebi cjepivo nije potpuno sigurno i da će pojedince može zadesiti nesretna sudbina te im statistika neće puno značiti.

EMA je navela da su zabilježena i tri slučaja ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom tvrtke Johnson&Johnson, ali se ti slučajevi ne mogu još povezati s cjepivom.