Stručnjaci za tešku industriju upozorili su Europsku komisiju da se EU suočava s opasnošću od “trajne deindustrijalizacije” ako Bruxelles sada ne poduzme mjere kako bi spasio sektor.

Visoki igrači unutar sektora teške industrije upozoravaju da je Europska unija sada u opasnosti od “trajne deindustrijalizacije” ako se ne poduzmu mjere za ublažavanje pritiska na poduzeća zbog tekuće energetske krize.

Upozorenje dolazi nakon što je anketa u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila da bi do šest od deset tvornica koje trenutno rade u zemlji moglo biti prisiljeno zatvoriti zbog velikih troškova, a mnogima su njihovi računi za energiju porasli za 100 posto ili više.

U pismu koje je objavila grupa za industriju obojenih metala Eurometaux, čelnici industrije upozorili su da je teška industrija EU također u ozbiljnoj opasnosti.

“Duboko smo zabrinuti da bi zima koja je pred nama mogla zadati odlučujući udarac mnogim našim operacijama i pozivamo čelnike EU i država članica da poduzmu hitne mjere kako bi sačuvali svoje strateške industrije koje troše električnu energiju i spriječili trajni gubitak radnih mjesta”, stoji u dokumentu koji je poslan predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsola i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

“Proizvođači se suočavaju s troškovima električne energije i plina koji su preko deset puta veći nego prošle godine, daleko premašujući prodajne cijene za njihove proizvode”, nastavlja se. “Iz iskustva znamo da kada se tvornica zatvori, to vrlo često postaje trajna situacija, budući da ponovno otvaranje podrazumijeva značajnu neizvjesnost i troškove.”

“Duboko smo zabrinuti što se Europa suočava s kritičnom situacijom u doglednoj budućnosti, s vrtoglavo visokim cijenama električne energije, nedostatkom likvidnosti energetskog tržišta zbog nesigurnih opskrba plinom, nastavljenim postupnim gašenjem nuklearne energije i ugljena dok su preostali izvori energije nedostatni za pokrivanje potreba tržišta”, dodaje se u dokumentu, u konačnici upozoravajući na “trajnu deindustrijalizaciju” EU.

Pismo nadalje poziva političare Europske unije da poduzmu brzu akciju kako bi pomogli u ublažavanju krize, pri čemu stručnjaci iz industrije poseban naglasak stavljaju na ukidanje raznih poreza i tarifa zelene agende u svrhu pojeftinjenja energije.

Autor: Ivica Mandekić