Engleska: Preko 5500 slučajeva sakaćenja ženskih genitalija 2016., ali niti jedan slučaj nije završio na sudu

© Getty
© Getty

Nacionalna zdravstvena služba u Engleskoj prošle je godine zabilježila preko 5500 slučajeva sakaćenja ženskih genitalija, ali niti jedan slučaj sudskog procesa zbog te činjenice.

Portal Politico izvijestio je da je ukupni broj posjeta javnim bolnicama te broj operacija povezanih s ovim sakaćenjima iznosio preko 16.000.

Sakaćenje ženskih spolnih organa, također poznato pod nazivom „žensko obrezivanje“, odnosi se na gnusnu kulturalnu praksu u zemljama Afrike. Sam čin uključuje uklanjanje klitorisa i drugih dijelova vagine kod mladih djevojčica, najčešće bez korištenja anestezije. Svrha ovog „kulturološkog običaja“ je eliminacija njihovog osjećaja seksualnog zadovoljstva, čime se navodno smanjuje izazov počinjenja preljuba.

Ovaj običaj najčešće je zastupljen među afričkim muslimanima, iako se ne povezuje isključivo za njih. Također se javlja među muslimanima u azijskim zemljama poput Indonezije, gdje je ta praksa javno podržana od strane najveće nacionalne islamske vlasti – Indonezijskog vijeća Ulema. Djevojčice se u Indoneziji tako masovno podvrgavaju ovom barbarskom običaju u godišnjim svečanostima.

Sakaćenje je u Britaniji zabranjeno 1985., ali je zbog masovne imigracije iz zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom postalo vrlo učestalo. Zanimljivo je i da u tom pogledu nije sudski procesuiran niti jedan slučaj, poznat tek jedan pokušaj.

Na pitanje zašto nema sudskih procesa, pogotovo zato što bi vrlo lako bilo pronaći roditelje žrtava, policija pokrajine West Midlands odgovorila je da je „educiranje i čuvanje ranjivih djevojčica primarni fokus. Procesuiranje/osuđivanje roditelja vjerojatno neće pomoći djetetu.

Neovisno o nepostojanju suđenja, činjenica ostaje da se novopridošli imigranti nisu „integrirali“ u društvo niti to očito žele. Po već viđenom običaju, radi se tek o donošenju i očuvanju običaja koji danas zgražaju mnoge iako se rijetki o njima usude otvoreno govoriti kako ih se ne bi optužilo i okitilo uobičajenim etiketama.

Autor: Tribun