U okviru britanskog parlamenta djeluju tri masonske lože, a njihovo je djelovanje i članstvo tajno, no ne i njihovo postojanje, tvrdi list The Guardian.

Loža pod nazivom New Welcome Freemasons’ Lodge obuhvaća zastupnike i osoblje parlamenta, Gallery Lodge okuplja uglavnom novinare i medijske djelatnike, te osobe zadužene za odnose s javnošću, a tu se nalazi i treća loža Alfred Robbins Lodge, koja također okuplja novinare.

Mike Baker, glasnogovornik Velike lože Engleske, odbacuje ideju da je njihov rad tajan, kao i špekulacije da masonske lože imaju politički utjecaj.

Sve lože koje djeluju u Westminsteru nalaze se redovito u našem sjedištu u Covent Gardenu, koje je otvoreno za javnost čitavu godinu. Pored toga, strogo je zabranjeno raspravljati o politici i religiji na našim sastancima, tako da bilo kakve tvrdnje da lože imaju nekakav politički utjecaj ne stoje. Mi imamo članove iz raznih sfera društva i raznih političkih opcija.

Baker navodi da se članovi masonskih loža „vode poštenjem“ i željom da pomažu ljudima, te da žele promijeniti negativnu percepciju o masoneriji.

Slobodno zidarstvo izgrađuje ljude u bolja i moralnija bića. Mi koristimo analogiju izgradnje veličanstvene građevine u predstavljanju izgradnje sebe samih u bolje osobe, i na to se svode naše ceremonije.

Baker također tvrdi da korupcija, prijevare i nepoštenje ne postoje među masonima, te da bi svatko tko se ne pridržava pravila uzornog ponašanja bio sankcioniran zbog narušavanja ugleda slobodnog zidarstva.

Baker je zaključio da se nada skorom dolasku dana kad će slobodni zidari moći slobodno razotkriti svoje članstvo u masonskim ložama „bez straha od odmazde, prijetnji i diskriminacije“.

IZVORSputnik