Ebola se trenutno širi kroz središnju Afriku, a trenutna epidemija postala je druga najgora u povijesti. Stručnjaci vjeruju da bi mogli izjednačiti ili nadmašiti najgori rekord, od prosinca 2013. do siječnja 2016. kada su umrle 11.323 osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala svjetske supersile da učine više kako bi se pomoglo u borbi protiv bolesti, pri čemu je već stradalo 1.743 ljudi, piše Daily Star.

Međutim, jedna medicinska djelatnica izjavila je da je potrebno učiniti više u borbi protiv bolesti na lokalnoj razini u Demokratskoj Republici Kongo.

Olivia Ajira Kwinja, voditeljica humanitarnih i hitnih poslova World Vision-a u DR Kongu, rekla je da ne mogu pristupiti zajednicama zaraženima ebolom jer im stanovnici onemogućuju pristup.

S moje točke gledišta, postoji mnogo posla na razini zajednice. Činimo sve što možemo da zaustavimo bolest ebole, ali se još uvijek bojimo da će biti više slučajeva,“ rekla je Kwinja.

Postoje glasine na razini zajednice i ljude se mora podučavati da je ebola bolest i da je stvarna.

Olivia je dodala oko trećine zajednica u Beniju, gradu u sjeveroistočnom dijelu DR Konga, vjerujuje da je bolest dio zavjere.

Postoji toliko mnogo glasina na razini zajednice da je ebola izmišljena.

Iako je epidemija ebole ostala na lokalnoj razini, postoji šansa da se ona pojavi na globalnoj razini. Samo jedan putnik zaražen ovom bolesti, ukrcan na avion na bilo koju lokaciju u svijetu, mogao bi izazvati pandemiju.