Epidemija kuge na Madagaskaru, strahuje se od širenja zaraze

Barem 128 ljudi je umrlo, a preko 1.300 ih je zaraženo ovom smrtonosnom bolešću. I dok zdravstveni djelatnici primjećuju lagano opadanje u broju zaraženih, upozoravaju da bi preko zime moglo doći do eksplozije zaraze i širenja epidemije na okolne zemlje.

Kišna sezona na Madagaskaru službeno je započela i trajat će do kraja travnja iduće godine, što pogoduje širenju zaraze. Bolest se vrlo lako širi kašljanjem i kihanjem, a stručnjaci se pribojavaju da bi samo jedan zaraženi putnik bio dovoljan da se bolest proširi na ostale afričke države ili obližnje turističke otoke kao što su Mauricijus, Maldivi ili Sejšeli. Na Sejšelima se svi putnici koji dolaze s Madagaskara odmah stavljaju u karantenu.

Oglas:

Zaraza se dodatno širi zahvaljujući neodgovornom ponašanju lokalnog stanovništva, posebno prakticiranjem običaja Famadihana, kojeg obilježava iskapanje tijela umrlih i plesanje s njima prije nego što ih se ponovno zakopa. Postoji opravdana bojazan da je prakticiranje ovog običaja znatno pomoglo u širenju zaraze koja je do sada ubila barem 128 osoba.

Ministar zdravstva Willy Randriamarotia kaže: „Ako osoba umre od bolesti, te ju se postavi u grobnicu koja se kasnije otvara za Famadihanu, bakterija se i dalje može prenijeti na osobu koja dira tijelo preminulog.

Spomenuti običaj je zabranjen otkako je započela epidemija, no prema mnogim naznakama on se i dalje prakticira među stanovništvom, koje zanemaruje savjete vlasti i zdravstvenih djelatnika.

Oko 50 zdravstvenih djelatnika također se zarazilo prilikom liječenja oboljelih. Obližnjih devet afričkih zemalja izdalo je upozorenja za svoje državljane u strahu od potencijalnog širenja opasne zaraze s tog afričkog otoka.

IZVORThe Sun