Nagli porast broja slučajeva sifilisa, bolesti koja je gotovo izumrla u nordijskoj zemlji, posebno je raširena među homoseksualnim muškarcima, što se djelomično pripisuje učinkovitosti terapije protiv HIV-a, što ljude čini manje zainteresiranima za korištenje kondoma.

Za razliku od drugih uobičajenih spolnih bolesti klamidije i gonoreje koje su u padu u Švedskoj, čini se da je sifilis naglo porastao 2021. godine, izvijestila je nacionalna televizija SVT, naglašavajući da su homoseksualni muškarci posebno teško pogođeni.

Od uobičajene i smrtonosne bolesti, sifilis je gotovo potpuno nestao 1940-ih kada se pojavio penicilin. No, od 1990-ih bilježi se stalni porast.

Broj slučajeva se više nego udvostručio između 2011. i 2020., a preliminarni podaci Agencije za javno zdravstvo ukazuju na nagli porast u 2021. godini.

Sifilis može dovesti do ozbiljnih posljedica ako se ne otkrije i ne liječi“, rekla je epidemiologinja Agencije za javno zdravstvo Inga Velicko, nazvavši razvoj događaja vrlo zabrinjavajućim. Naglasila je da antitijela protiv sifilisa ostaju doživotno, što otežava otkrivanje.

Finn Filén, glavni liječnik klinike Venhälsan u bolnici Södersjukhuset u Stockholmu, u kojoj se liječe muškarci i transrodne osobe koje imaju spolne odnose s muškarcima, upozorio je ljetos na galopirajuće širenje zaraze i kaže da problem ostaje.

Vidimo porast deset godina zaredom, a krivulja je sve strmija i strmija. Trenutno smo prepuni sifilisa“, rekao je Filén.

Prema Finnu Filénu, činjenica da su homoseksualni muškarci teško pogođeni ima veze s velikim iskoracima u liječenju HIV-a. Oni koji danas žive s dobro liječenim HIV-om skloniji su nezaštićenom spolnom odnosu.

Ljudi u osnovi nisu toliko uplašeni, pa stoga nisu tako dobri u korištenju kondoma kao što su bili 90-ih godina kada je bilo pitanje preživljavanja kako bi izbjegli zarazu HIV-om i razvili AIDS od kojeg bi umrli“, objasnio je Filén.

Infekcija se širi tijekom nezaštićenog odnosa, a kondom je i ostaje najbolja zaštita. Istovremeno, sifilis je podmukla bolest i ponekad se razvija bez simptoma, što znači da se infekcija lako širi od strane nesuđenih nositelja. Sifilis može dovesti do trajnog oštećenja živčanog sustava i tjelesnih organa nakon nekoliko godina ako se ne otkrije i ne liječi.