Sastanak turskog, sirijskog i ruskog predsjednika zakazan je za iza siječnja, rekao je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je 15. prosinca da je ponudio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu održavanje sastanka čelnika Turske, Rusije i Sirije, kojem će prethoditi sastanak čelnika obavještajnih službi, obrane i ministarstva vanjskih poslova.

Rusko ministarstvo obrane je 28. prosinca priopćilo da su ministri obrane Rusije, Sirije i Turske održali trilateralne razgovore u Moskvi kako bi razmotrili načine rješavanja sirijske krize.

“Što se tiče samita čelnika triju zemalja, opet nema datuma, ali siječanj je prerano za to, pa ne možemo reći da će se summit održati u siječnju”, rekao je ministar Cavusoglu.

Komentirajući nedavni trilateralni sastanak ministara obrane, Cavusoglu je rekao da su razgovori važni u smislu postizanja dogovora o planu puta za sirijsko rješenje, dodavši da će se kontakti o tom pitanju nastaviti.

“Sastanak se pokazao korisnim. Vjerujemo da je interakcija sa sirijskim vlastima važna za postizanje sporazuma koji će osigurati stabilnost i trajni mir, a ti kontakti su također važni za postizanje konsenzusa između režima i oporbe oko načina rješavanja sukoba”, dodao je ministar.

Iako Ankara smatra da sirijske vlasti nisu surađivale u borbi protiv terorizma zbog političkih razlika, postoji prostor za zajednički rad u budućnosti, rekao je Cavusoglu, dodavši da trenutni pregovori s Damaskom nisu spriječili Ankaru da nastavi operacije protiv terorista na sirijskom teritoriju.

Rat u Siriji traje od 2011., a razne naoružane pobunjeničke skupine, uključujući terorističke organizacije, bore se protiv sirijske vojske u pokušaju da sruše vladu predsjednika Bashara Assada. Od 2016. turske oružane snage također provode zračne i kopnene operacije u Siriji protiv naoružanih kurdskih skupina. Moskva i Ankara djeluju kao posrednici u sukobu u različitim okvirima, poput posredničke skupine za sirijsko rješenje u Astani pokrenute 2017. ili Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga održanog u ruskom gradu Sočiju 2018.