U ovotjednom obraćanju javnosti turski predsjednik optužio je Europu da „boluje od virusa islamofobije“, te da se Europa pretvara u otvoreni zatvor za muslimane.

Virus islamofobije, koji je opasniji od korona virusa, ubrzano se širi, posebno u europskim zemljama. Europa, u kojoj danas živi 35 milijuna muslimana, uključujući 6 milijuna Turaka, sve više postaje otvoreni zatvor za našu braću i sestre.

Erdogan je dodao da je trenutna sigurnosna situacija u Europi nepovoljna za muslimane, te da im predstavlja ozbiljnu opasnost.

Erdogan je potom napao vlade zapadnih zemalja koje navodno nemaju obzira prema muslimanskim vjerskim vrijednostima pod izlikom slobode izražavanja, osvrćući se pritom na karikature islamskog proroka Muhameda.

Osvrnuo se i na francuski protuekstremistički zakon, prema kojem bi se vjerske zajednice trebale obvezati poštivati republikanske vrijednosti sekularizma, slobode, jednakosti i ravnopravnosti, te suočiti se s ograničenjima u iznosima donacija koje smiju primati iz inozemstva.