Prema riječima turskog predsjednika, turske vlasti su ispravile povjesnu nepravdu pretvorivši Aju Sofiju iz muzeja u džamiju.

Ispunili smo volju 83 milijuna naših građana. Tko je 1934. godine pretvorio Aju Sofiju u muzej? Sada ispravljamo tu nepravdu. To je naše suvereno pravo.

Erdogan je dodao da je Aja Sofija njegovom odredbom iz muzeja pretvorena u džamiju, a ne iz crkve, te je naglasio da se Osmansko carstvo stoljećima brinulo o tom zdanju, a to će Turska nastaviti činiti u budućnosti.

Oglas:

          

 

Erdogan je kazao da turske vlasti često vrše restauracije na crkvama i sinagogama u zemlji, te je spomenuo kako u Turskoj ima četiri do pet puta više vjerskih objekata za nemuslimane nego što ima muslimanskih vjerskih objekata u Europi. (Možda je to zato što je na mjestu Turske tisuću godina stajalo kršćansko Bizantsko carstvo dok ga Osmanlije nisu osvojile.)

Podsjetimo, turski vrhovni sud poništio je odluku kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej 1934. godine, te je omogućio da se to zdanje ubuduće koristi kao džamija, što je turska vlast i najavila.