Erdogan: Mossad stoji iza referenduma u Kurdistanu

erdogan
Foto: AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je izraelska obavještajna služba Mossad odigrala važnu ulogu u inicijativi za održavanje referenduma o samostalnosti u iračkom Kurdistanu.

Turska se oštro protivi referendumu, te je zaprijetila sankcijama toj regiji, ponajviše zbog zabrinutosti glede vlastite kurdske populacije.

Erdogan je izrazio zabrinutost zbog izraelske podrške kurdskoj nezavisnosti, te je izjavio da kurdska administracija u sjevernom Iraku ima povijest suradnje s Mossadom.

Vlasti u Iranu i Iraku također se protive referendumu, te su izjavile da ne priznaju njegovu pravovaljanost. Izrael je jedina zemlja koja otvoreno podupire samostalnu kurdsku državu, ne toliko zbog altruizma, već zbog vlastitig geopolitičkih interesa.

Jeste li svijesni što radite? Samo Izrael vas podupire.“, poručio je Erdogan kurdskim vođama u Iraku.

Erdogan je također izjavio da bi Izrael trebao „revidirati“ svoju podršku nezavisnosti iračkih Kurda, te je upozorio da bi izraelska podrška toj inicijativi mogla negativno utjecati na odnose dviju zemalja.

Neovisna država se neće stvoriti u sjevernom Iraku, nego se naprotiv ponovno otvara nezarasla rana.

Ignoriranje te činjenice ne koristi ni nama niti našoj kurdskoj braći u Iraku“, zaključio je Erdogan, te pozvao Kurdse da se „probude iz sna o neovisnosti“.

Turska je do sada izbjegavala stvaranje političkih kontakata s iračkim Kurdima, bojeći se da bi bilo kakva akcija podrške stvaranju nezavisne kurdske države mogla ohrabriti Kurde u Turskoj.

No, kako se razvija Turska ekonomija, tako su stvorene i gospodarske veze s regijom iračkog Kurdistana, čime je Irak postao drugo najveće tržište za turske izvozne proizvode, odmah nakon Njemačke.