Turski predsjednik Erdogan najavio je ovaj tjedan da će njegova vlada raditi na pomoći milijunu Sirijaca da se vrate u svoju domovinu, tvrdeći da će povratak biti dobrovoljan.

Turska se pojavila kao zemlja s najvećim brojem sirijskih tražitelja azila od početka građanskog rata u zemlji 2011., u kojoj živi oko 3,7 milijuna sirijskih državljana, iako se oko 500.000 vratilo u Siriju od 2016. prema izvješću Europske unije.

Dio plana vrti se oko projekta privremenog stanovanja u sjeverozapadnoj Siriji u pokrajini Idlib, gdje su izgrađene tisuće montažnih kuća za smještaj onih koji se žele vratiti u zemlju.

Predsjednik Erdogan objavio je to nakon prezentacije novih smještajnih kapaciteta rekavši: „Pripremamo projekt za povratak milijun naših sirijskih sestara i braće u njihovu domovinu.“

Ambiciozni plan bio bi najveći povratak Sirijaca od početka rata i dolazi jer su europske zemlje ili oklijevale vratiti sirijske državljane u njihovu matičnu zemlju zbog sigurnosne situacije ili su se borile s deportacijama.