Erdogan naredio pretvaranje još jedne povijesne crkve u džamiju

Crkva Krista Spasitelja u polju ili Crkva Hora će prema naredbi turskog predsjednika ponovno biti pretvorena u džamiju, unatoč tome što je posljednjih sedam desetljeća služila kao muzej.

Isti slučaj kao kod Aje Sofije, koju je Erdogan odlučio ponovno pretvoriti u funkcionalnu džamiju, rezultat je odluke turskih vlasti da se poništi odluka svjetovnih vlasti donesena u prvo polovici prošlog stoljeća da se spomenute crkve ne koriste kao mjesta vjerskih obreda, već kao muzeji kulturne baštine.

Crkva Krista Spasitelja u polju ili Crkva Hora je stara bizantinska crkva koja dazira iz četvrtog stoljeća, a nalazila se izvana zidina starog grada Konstantinopola, odnosno Carigrada. U kasnijim stoljećima širenjem grada crkva se našla unutar zidina samo grada, te je rekonstruirana i proširena u 11. stoljeću. Unutrašnjost crkve prepuna je mozaika i freski koje dočaravaju prikaze iz Novog Zavjeta.

Nakon što je Konstantinopol osvojen od strane Osmanlija crkva je pretvorena u džamiju, a kršćanski motivi prekriveni su žbukom. Moderna turska država pretvorila je crkvu u muzej, kao što je učinila i s Ajom Sofijom.

Turski upravni sud početkom srpnja je objavio ukidanje status muzeja, koji je onemogućavao služenje vjerskih obreda od 1935. godine, nakon čega je Erdogan odredbom preselio upravljanje Ajom Sofijom na Vijeće za vjerske odnose, zapečativši time odluku o uklanjanju statusa muzeja i time omogućio da se Aja Sofija ponovno koristi kao džamija.

Erdogan je u petak donio istu odluku i za Crkvu Krista Spasitelja u polju, što znači da će i ta crkva uskoro ponovno početi služiti kao džamija.