Erdogan nazvao Izrael „terorističkom državom koja ubija djecu“

Foto: Mohamad Torokman / Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u svom govoru je napao državu Izrael, koju je nazvao „terorističkom državom koja ubija djecu“. Erdogan je pritom obećao da će se boriti protiv Trumpovog priznanja Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada.

Palestina je nevina žrtva… što se tiče Izraela, to je teroristička država, da, teroristička!“, poručio je Erdogan na kongresu vladajuće stranke AKP u gradu Sivasu. „Nećemo prepustiti Jeruzalem na milost države koja ubija djecu.“

Nasilni prosvjedi nastavljaju se već nekoliko dana u Istočnom Jeruzalemu, pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Dva Palestinca su ubijena i preko 1.000 osoba je ozlijeđeno samo ovaj petak, uz dodatnih 230 ozlijeđenih još u četvrtak. Izraelska policija i vojska koriste suzavce, gumene metke i vodene topove kako bi suzbili prosvjede.

Erdogan je nazvao Izrael „represivnom i okupacijskom državom“, a odgovor policije i vojske na prosvjede „nesrazmjernima“.

„SAD ignorira odluku Vijeća sigurnosti UN-a iz 1980. godine po pitanju Jeruzalema, čiji je supotpisnik i SAD. Sustav u kojem jači ima veće pravo ne temelji se na pravdi, miru i stabilnosti.“

Odgovarajući na Erdoganove komentare, izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da njegov turski kolega sigurno nije osoba koja može dijeliti lekcije.

Nisam navikao da mi lekcije o moralnosti dijele ljudi koji bombardiraju kurdska sela u vlastitoj domovini, koji zatvaraju novinare, pomažu teroristima da ubijaju nevine ljude. To nije čovjek koji nama može dijeliti lekcije.