Turska nema obvezu podnositi izvještaj Europskoj uniji nakon što je sudjelovala na summitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), rekao je u ponedjeljak predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Ranije je turski čelnik otkrio da se Ankara želi pridružiti bloku koji uključuje Rusiju i Kinu.

Govoreći za novinsku kuću PBS-a, Erdogan je zamoljen komentirati kandidaturu Ankare za pridruživanje organizaciji, s obzirom na to da su njezine članice Kina, Rusija i Iran optužene za ispovijedanje vrijednosti koje se očito razlikuju od onih koje prihvaćaju NATO i Zapad.

Turski čelnik rekao je da ne želi birati između Istoka i Zapada, iako se požalio da je EU do sada odbijala primiti Ankaru u blok.

“Europska unija bi nas držala vani 52 godine, ne bi nas puštala blizu, a onda bi rekli: ‘Zašto je razgovarao s ovom zemljom ili onom zemljom?’”, rekao je, govoreći o činjenici da Turska već desetljećima bezuspješno pokušava pristupiti bloku.

Od 2016. pregovori o ovom pitanju su u zastoju, a EU optužuje Ankaru za kršenje ljudskih prava i nedostatak vladavine prava. Turska je demantirala ove tvrdnje.

“Iako smo uključeni u ove pregovore, u ovom trenutku nećemo podnositi izvještaj Europskoj uniji”, ponovio je Erdogan, dodajući da je Ankara voljna razgovarati sa svakom zemljom u svijetu.

Turski predsjednik istaknuo je da je spreman razgovarati s mnogim čelnicima, uključujući kineskog čelnika Xi Jinpinga, indijskog premijera Narendra Modija i ruskog predsjednika Vladimira Putina – čak i dok Moskva provodi svoju vojnu operaciju u Ukrajini.