Erdogan odbacio ideju o povlačenju sa sirijskog teritorija: „Mi smo ondje domaćini“

Foto: AP Photo / Selcan Hacaoglu

Turski predsjednik odbacio je ideju o povlačenju turske vojske iz sirijske pokrajine Idlib, gdje turske postrojbe potpomažu militante koji se bore protiv sirijske vojske. Ujedno je Damasku dao ultimatum da obustavi vojne akcije i povuče svoje jedinice.

Nećemo se povući u Idlibu, mi ondje nismo gosti nego domaćini“, izjavio je Erdogan u srijedu. Erdogan je poručio da će zaustaviti napade sirijskog režima, te je kazao da Turska daje sirijskom režimu rok do kraja mjeseca da obustavi vojne akcije i povuče svoje jedinice.

Idlib je sirijska pokrajina na sjeverozapadu zemlje koja je ostala posljednje uporište pobunjenika i islamističkih militanata.

Sukobi u regiji dramatično su se pojačali posljednjih tjedana nakon što je sirijska vojska pokrenula ofenzivu s nastojanjem oslobađanja strateški važnih gradova i osiguranja autoceste koja spaja Aleppo s ostalim dijelovima zemlje.

Sirijska operacija izazvala je reakciju turske vojske koja je dopremila tisuće vojnika i stotine oklopnih vozila i tenkova kako bi militante koji se bore protiv sirijske vojske.

Službena Ankara istovremeno traži od Rusije da prisili sirijski režim na obustavu vojne akcije. Moskva s druge strane inzistira na tome da sirijska vojska ima pravo provoditi vojne operacije na svom teritoriju, povratiti suverenitet nad njime i suzbiti islamističku pobunu. Rusija je prethodno optužila Tursku da nije uspjela odvojiti takozvanu umjerenu opoziciju od terorističkih skupina, što je bio jedan od osnovnih uvjeta sporazuma u Sočiju.