Turska je odlučna iskorijeniti teroriste bez obzira gdje se nalazili ili koga smatrali partnerima, izjavio je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Njegovi komentari dolaze nakon što je Washington prosvjedovao Ankari zbog zračnog napada koji je “izravno prijetio” američkim vojnicima koji rade s kurdskim milicijama u Siriji.

“Bez obzira s kim se teroristi dogovaraju, Turska će ih uvijek smatrati odgovornima za svaku kap krvi koju proliju”, rekao je Erdogan u govoru u istanbulskom brodogradilištu. Turski predsjednik pridružio se pakistanskom premijeru Shehbazu Sharifu na svečanoj inauguraciji ‘PNS Khaibar’, jedne od četiri korvete koje je Islamabad naručio od Turske.

Erdogan je također rekao da “nitko ne može držati predavanja Turskoj, koja je jedini NATO saveznik koji se borio protiv Daesha prsa u prsa i pobijedio”, misleći na terorističku skupinu Islamska država (IS, bivši ISIS).

Ankara je od nedjelje izvršila zračne i topničke napade, nazvane Operacija Kandža-mač, u sjevernoj Siriji i Iraku. Njegove mete su kurdske milicije koje Türkiye smatra odgovornima za teroristički napad u Istanbulu 13. studenog u kojem je ubijeno šest i ranjena 81 osoba. U srijedu su turski zrakoplovi bombardirali lokaciju samo 300 metara od američke baze u blizini Hasake, što je natjeralo Pentagon da optuži Tursku da ugrožava svoje trupe i borbu protiv IS-a.