Nakon što je francuska policija uhitila 11 osoba povezanih s huškačkim progonom i javnim denunciranjem učitelja koji je učenicima pokazao karikaturu Muhameda, što je dovelo do toga da je jedan od radikaliziranih islamista odrubio glavu spomenutom učitelju, te nakon pretresa nekoliko desetaka objekata radikalnih islamista i institucija koji su slavili ubojstvo, turski predsjednik Erdogan napao je mjere francuske policije, tvrdeći kako su one osveta muslimanima.

„Oni koji su uznemireni rastom islama napadaju našu religiju stalno govoreći o krizama koje su osobno uzrokovali. Antimuslimanski diskurs je najprofitabilnije oruđe zapadnih političara da sakriju svoje neuspjehe“, rekao je Erdogan u videoporuci na sastanku na vrhu Organizacije islamske suradnje (OIC).

Pod krinkom borbe protiv ekstremizma njegov cilj je stvoriti pasivnog, slabašnog, kukavičkog i nenametljivog muslimanskog građanina koji ne reagira na okrutnost“, rekao je Erdogan nekoliko dana nakon što je Francuska ostala šokirana obezglavljivanjem profesora povijesti.