Ankara će ratificirati zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u, ali samo ako Europska unija započne pregovore o članstvu Turske, najavio je u ponedjeljak Recep Tayyip Erdoğan.

Turski predsjednik je to rekao u ponedjeljak u istanbulskoj zračnoj luci prije odlaska na summit NATO-a u glavnom gradu Litve Vilniusu 11. i 12. srpnja.

“Prvo, raskrčimo put Turskoj u Europsku uniju, zatim raskrčimo put Švedskoj, baš kao što smo utrli put Finskoj”, rekao je Erdoğan novinarima.

Naglasio je kako “Turska već više od 50 godina čeka na vratima Europske unije”, a “gotovo sve zemlje članice NATO-a su europske članice”.

Ankara je oklijevala u ratifikaciji švedske kandidature za pridruživanje obrambenom savezu koja je sada na čekanju od ožujka prošle godine. Tekući su sporovi između zemalja s posebnim osvrtom na to što je švedska vlada dopustila antiislamske prosvjede i demonstracije protiv Erdoğana u Stockholmu, od kojih su neki uključivali spaljivanje islamske svete knjige, Kurana.

Turska također vjeruje da je Švedska pružala utočište osobama koje Erdoğanova administracija smatra teroristima i lobira za reforme švedskih zakona protiv terorizma.

Kao i Turska, Mađarska također do sada nije ratificirala švedsku prijavu za NATO.

Nakon Erdoğanovih primjedbi, čini se da je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg voljan udovoljiti zahtjevu Ankare.

“Podržavam ambiciju Turske da se pridruži EU”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Vilniusu, dodajući da bi ipak moglo doći do pomaka u kandidaturi Švedske za članstvo na ovotjednom summitu NATO-a unatoč suzdržanosti Turske i Mađarske.

“Naporno radimo na tome da Švedska postane članica što je prije moguće”, rekao je Stoltenberg.

Neki čelnici EU, međutim, bili su manje uvjereni, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza koji je rekao novinarima u ponedjeljak da se pitanja članstva Turske u EU i kandidatura Švedske za NATO ne bi trebala povezivati.

“To je pitanje koje nije povezano s drugim, tako da ne mislim da ih treba miješati”, rekao je novinarima u Berlinu.