Erdogan poručio EU: „Ako primate Ukrajinu, primite i nas“

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je EU da pokaže istu osjetljivost za aspiracije njegove zemlje za članstvo koju je pokazala za Ukrajinu, koja je pogođena agresijom Rusije.

Cijenimo napore da Ukrajina uđe u EU. Ali ovim članicama EU-a kažem: Zašto ste još uvijek zabrinuti zbog uvođenja Turske u EU? Pokažite istu osjetljivost za Tursku kao i za Ukrajinu”, rekao je Erdogan u utorak.

Hoćete li Tursku staviti na svoj dnevni red tek kada netko napadne i nas?

Kijev je obnovio svoje nastojanje za članstvo u EU usred rata u Ukrajini, koji je pokrenut prošlog četvrtka. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky podnio je u ponedjeljak službeni zahtjev za članstvom, pozivajući blok da što prije primi zemlju. Najviši dužnosnici EU, međutim, upozorili su da bi proces pridruživanja Ukrajine mogao potrajati godinama.

Govoreći u Europskom parlamentu sljedećeg dana, Zelensky je rekao da će EU postati jača s Ukrajinom, pozvavši europarlamentarce da dokažu da su dovoljno Europljani. Turski predsjednik Erdogan rekao je da je vrlo impresioniran govorom svog ukrajinskog kolege.