Erdogan poručio Putinu „skloni nam se s puta i pusti nas da se obračunamo s Assadovim režimom“

Turski predsjednik Recep Erdogan zatražio je od ruskog predsjednika Vladimira Putina da Turskoj omogući otvoreni rat protiv Sirije, javlja RT.

Erdogan je poručio Putinu da se „makne s puta“ i da dopusti turskoj vojsci da se obračuna sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Izjava turskog ratnog krvoloka odvila se na zasjedanju njegove stranke u subotu kada je drugim zastupnicima objašnjavao u kakvoj je situaciji turska vojska u sirijskoj provinciji Idlib.

Opisujući svoj telefonski razgovor s Putinom, Erdogan je rekao kako je interes Rusije zadržati vojsku u Siriji, čemu se Turska kao članica NATO-a ne protivi.

Pitao sam Putina: Kakvi su vaši ciljevi tamo? Ako uspostavite bazu, učinite to, ali sklonite se s puta i ostavite nas licem u lice s režimom,“ rekao je Erdogan.

Erdogan je objasnio da Turska sada smatra sirijsku vojsku legitimnim metama za napade, tvrdeći kako je Sirija izgubila preko 2100 svojih vojnika u Idlibu.

Nepoznato je misli li Erdogan na žrtve turske agresije ili na sve one koji su ubijeni od strane militantnih terorističkih skupina koje podržava Turska.

Kako kaže Erdogan, napad na sirijsku vojsku nužan je da bi se spriječila „humanitarna katastrofa u Idlibu“, koja bi navodno trebala izazvati novi val imigracije u Tursku.

Istovremeno, Erdogan je otvorio sve granice imigrantima za put prema Europi pod izgovorom da EU nije pomogla Turskoj u nošenju s oko 3.6 milijuna imigranata iz Sirije.