Erdogan povukao izjavu o Siriji nakon razgovora s Putinom

erd-640x480

Nakon što je početkom tjedna izjavio da je cilj turske vojne operacije u Siriji svrgavanje predsjednika Assada sa vlasti, jučer je turski predsjednik Erdogan promijenio ploču i izjavio da turska operacija ne cilja niti jednu zemlju niti pojedinca, te da je usmjerana protiv terorističkih skupina.

Cilj naše vojne operacije u Siriji nije određena zemlja ili osoba, već samo terorističke skupine.“

Ova posljednja izjava u suprotnosti je sa izjavom od utorka, kada je Erdogan izjavio da je turska vojna operacija u Siriji usmjerena prema „svrgavanju s vlasti tiranskog predsjednika Assada, koji terorizira svoj narod“.

Prvotna izjava izazvala je službeno čuđenje ruskih vlasti, koje su izjavile da očekuju objašnjenje od turske strane.

Prema izjavi glasnogovornika Yurya Ushakova, ruski predsjednik Putin i turski predsjednik Erdogan raspravili su okolnosti telefonskim putem u srijedu.

Mogu samo reći da su jučer predsjednici razgovarali o cijeloj situaciji“, izjavio je Ushakov.

Jučer je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao da je turska operacija u Siriji usmjerena na borbu protiv ISIL-a i ostalih terorističkih skupina.

„Trenutno surađujemo sa partnerima i saveznicima u okvirima naše vojne operacije. Naš cilj je istjerivanje ISIL-a i ostalih terorističkih skupina poput Al-Nusre iz regije“, izjavio je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji s ruskim ministrom Lavrovom.

Nastavit ćemo slijediti politiku koja je u skladu sa pozicijom Rusije, kako bismo pronašli političko rješenje sukoba i pružili humanitarnu potporu“, dodao je Cavusoglu.

Izvor: RT