Erdogan prijeti otvaranjem granica i novim imigrantskim valom

download

Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je novim imigrantskim valom u Europi nakon što je Europski parlament izglasao privremenu obustavu pregovora o članstvu Turske u EU.

Narušeni odnosi između EU i Turske ugrožavaju sporazum potpisan početkom godine o turskom zatvaranju granica za val imigranata koji i dalje stiže balkanskom rutom, u zamjenu za ubrzanje pregovora o primitku Turske u Europsku Uniju.

Ustrašili ste se kada je 50.000 izbjeglica došlo u Kapikule (na granici sa Bugarskom), i počeli ste se pitati što bi se dogodilo kad bi se vrata otvorila.

Ako nastavite sa ovom politikom, vrata će se doista otvoriti. Niti ja niti moji sugrađani nećemo biti u strahu od vaših ispraznih prijetnji. Ne zaboravite, Zapad treba Tursku.

Glasanje u Europskom parlamentu, koje je išlo u korist obustave pregovora sa Turskom, ponajviše zbog brige za stanje ljudskih prava u toj zemlji, je neobvezujuće za zemlje članice, stoga su velike zemlje poput Njemačke i Francuske nastavile suradnju sa Turskom, unatoč svojoj tobožnjoj zabrinutosti za ljudska prava u toj zemlji.

Izvor: Reuters