Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je novinarima u petak da je pridruživanje drugim zemljama NATO-a u sankcioniranju Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu nemoguće jer tursko gospodarstvo jednostavno previše ovisi o Moskvi.

Erdogan je također zanijekao da želi poništiti dogovor s Moskvom o kupnji sustava protuzračne obrane S-400, sporazum koji krši NATO protokol budući da sva oružarja među zemljama saveza moraju biti interoperabilna.

Erdoganov otpor da se uključi u kaznene akcije protiv Rusije stoji u značajnoj suprotnosti s drugim državama članicama NATO-a, najistaknutijim Sjedinjenim Državama, Ujedinjenim Kraljevstvom i Poljskom, koje su s entuzijazmom pozivale svijet da radi na ograničavanju međunarodnog profita Rusije kako bi spriječio da novčana sredstva pomažu nastavak rata u Ukrajini. Također je značajno s obzirom na složen odnos Turske s Rusijom, koji koleba između gospodarskog partnerstva i napetosti oko statusa Turske u NATO-u, Erdoganove islamističke ideologije i povijesnih sukoba između dviju zemalja.

Potonji niz činjenica učinio je Tursku jednom od glavnih kontaktnih točaka tijekom rata za ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog koji je, kako je Erdogan inzistirao na summitu NATO-a u Bruxellesu, osobno zatražio od Turske da posreduje u sukobu između Ukrajine i Rusije .

Erdogan je novinarima na povratku sa summita NATO-a rekao da ne planira sudjelovati u sankcijama Rusiji, navodi Reuters.

Gotovo polovicu prirodnog plina koji koristimo kupujemo iz Rusije. Zasebno, s Rusijom pravimo našu nuklearnu elektranu Akkuyy. Ne možemo to ostaviti po strani“, rekao je Erdogan. „Dakle, ovdje se ništa ne može učiniti. Moramo zadržati našu osjetljivost po ovom pitanju.

Prvo, ne mogu ostaviti svoje ljude na hladnoći zime. Drugo, ne mogu zaustaviti našu industriju. Moramo to braniti.