Erdogan: Turske snage su u Siriji da okončaju Assadovu vlast

583dbf60c36188642b8b469f

Turski predsjednik Erdogan izjavio je da je turska vojska ušla u Siriju kako bi okončala vlast Bashara Assada, kojeg optužuje za državni terorizam.

Ušli smo u Siriju sa ciljem okončanja vlasti tiranina Assada koji terorizira sirijski narod. Nismo ušli niti iz kojeg drugog razloga“, izjavio je turski predsjednik na simpozijumu u Istanbulu.

Erdogan je kazao da Turska nema teritorijalnih pretenzija u Siriji, nego da želi predati vlast sirijskom narodu, dodajući da Turska želi povratiti pravdu u tu zemlju.

Zašto smo ušli? Nas ne zanima sirijski teritorij. Cilj je vratiti zemlju pravim vlasnicima. Mi smo tu da uspostavimo pravdu.“

Erdogan kaže da Turska nije mogla gledati patnju naroda, te da je „morala ući u Siriju na strani Slobodne vojske Sirije“.

Turske snage ušle su u Siriju 24. kolovoza, sa službenim ciljem borbe protiv ISIL-a. Međutim, većina promatrača uočila je da je cilj Turske borba protiv kurdskih snaga u Siriji, te sprječavanje stvaranja autonomne kurdske regije na sjeveru Sirije, uz tursku granicu.

U listopadu su turske zračne snage ubile između 160 i 200 boraca kurdske milicije u 26 zračnih napada koji su izvedeni u istoj noći. Turska vojna intervencija također je dodatno zategnula odnose sa režimom u Damasku.

Turska je morala obustaviti zračno djelovanje u Siriji nakon što je 22. listopada sirijska vlast upozorila da će srušiti svaki turski avion u sirijskom zračnom prostoru, optužujući Tursku za povredu sirijskog suvereniteta.

Izvor: RT