Turska će zatražiti od međunarodnih inspektora da utvrde ima li Izrael nuklearno oružje, najavio je u subotu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Obraćajući se novinarima na svom letu kući iz Njemačke, turski čelnik je istaknuo da je Izrael među rijetkim zemljama koje nisu stranke Ugovora o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine.

Erdogan je rekao da će Ankara zatražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju da istraži ima li židovska država nuklearni arsenal.

“Ovo je vrlo važno u smislu balansiranja strateških interesa u regiji. Nastavit ćemo vršiti pritisak”, rekao je Erdogan. “Izraelsko nuklearno oružje mora se ispitati izvan svake sumnje prije nego što bude prekasno. Pratit ćemo ovo do kraja. Također pozivam međunarodnu zajednicu da to istraži.”

Iako stručnjaci široko vjeruju da Izrael održava program nuklearnog naoružanja, zemlja ne potvrđuje niti negira njegovo postojanje.

Ministar baštine Amihai Eliyahu izazvao je polemike širom svijeta ovog mjeseca kada je iznio ideju o bacanju “nuklearne bombe” na Gazu. Premijer Benjamin Netahyau suspendirao je ministra sa sastanaka kabineta nakon njegovih komentara.

Erdogan je oštro kritizirao ponašanje Izraela u Gazi, nazivajući ga “državom terora” i optužujući Izraelske obrambene snage za ratne zločine nad Palestincima. Netanyahu je odgovorio optuživši turskog predsjednika da podržava “teroriste Hamasa”.