Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Europu da ne kritizira vojni upad turske vosjke u Siriju, tvrdeći da bi mogao dopustiti milijunima izbjeglica da se ubace u EU ako on tako odluči.

U govoru pred zastupnicima svoje stranke Erdogan je upozorio da će biti posljedica ako Europa na tursku operaciju u Siriji gleda kao na invaziju, prenosi RT.

Hej EU, probudi se. Opet kažem: ako pokušate našu operaciju tamo prikazati kao invaziju, naš je zadatak jednostavan: otvorit ćemo vrata i poslati vam 3,6 milijuna migranata.

Oglas:

        

Prijetnja je uslijedila nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao da Ankara „mora prekinuti vojnu operaciju koja je u tijeku“ na sjeveroistoku Sirije. Rekao je i da invazija „neće uspjeti“ i da Turska ne bi trebala očekivati pomoć Europe u stvaranju takozvane „sigurne zone“.

Turska je u srijedu pokrenula operaciju „Proljeće mira“, kako bi stvorila „sigurnu zonu“ na sirijskoj strani granice. Područje su dosad kontrolirale kurdske snage koje podržava SAD, a koje Ankara doživljava kao teroriste. Erdogan je tvrdio da su turske snage već ubile 109 „militanata“ od početka operacije.

Američke su se snage povukle iz regije ranije ovog tjedna, što je izazvalo optužbe da je američki predsjednik Donald Trump izdao kurdske saveznike. Kao rezultat toga, vođe Sirijskih demokratskih snaga (SDF) najavile su da bi se mogle obratiti Damasku i Moskvi kako bi odvratile turski napad.