Predsjednici Etiopije i Eritreje nakon 20 godina potpisali su primirje te okončali ratne sukobe između tih dviju susjednih zemalja.

Premijer Etiopije Abiy Ahmed gostovao je u ponedjeljak u eritrejskom glavnom gradu Asmaru gdje ga je dočekao predsjednik Isaias Afwerki. Dvojica državnika potpisala su tom prilikom sporazum te se složila oko otvaranja ambasada, međusobnog razvijanja gospodarstva te slobodnog prometovanja putničkih zrakoplova.

Ljudi naše regije imaju zajedničku svrhu,“ izjavio je Ahmed nakon potpisivanja, prenosi Reuters.

Ahmedu se pridružio predstojnik ureda premijera Fitsum Arega koji je na Twitter-u napisao: „Naše dvije zemlje dijele povijest i povezane su kao nitko drugi.

Glavni razlog ovog poteza je lipanjska odluka vlasti Etiopije da se prihvate odredbe mirovnog sporazuma s Eritrejom iz 2000. godine.

Rat koji je započeo 1998. rezultirao je smrću oko 80.000 ljudi. Iako je vrhunac konflikta završio 2000., vojske obiju država konstantno su se sukobljavale uzduž granice. Eritreja je sve do 1993. bila dijelom Etiopije kada je na referendumu odlučeno da se proglasi neovisnost.

Tisuće Eritrejaca slavilo je završetak rata na ulicama te pozdravilo dvojicu državnika koji su nakon potpisivanja sporazuma večerali te čak i zaplesali uz tradicionalnu glazbu obiju zemalja.