Eritreja kriva za zločine protiv čovječnosti

eritreja

Eritrejska vlada kriva je zbog počinjenja zločina protiv čovječnosti u proteklom razdoblju od neovisnosti zemlje, uključujući porobljavanje oko 400.000 ljudi“, stoji u izvješću UN-a.

Zločini koji su se odvijali od 1991. godine na ovamo uključuju neosnovana uhićenja, nestanke osoba, pogubljenja „po kratkom postupku“ bez sudskog procesa, silovanja i ubojstva, kazalo je istražno povjerenstvo UN-a za ljudska prava.

Prisilni rad vojnih obveznika je jedan od većih problema u zemlji. „Smatramo da ima od 300.000 do 400.000 osoba koje se nalaze u ropstvu“, kaže UN-ov istražitelj Mike Smith.

Vlasti na licu mjesta ubijaju svakog tko pokuša prijeći granicu i otići iz zemlje. Oko 5.000 Eritrejaca riskira svaki mjesec život kako bi pobjegli iz zemlje u kojoj vojna obveza može trajati desetljećima. „Rijetko koji Eritrejac bude razriješen svoje vojne službe“, dodaje Smith.

Prema nekim navodima, zna se za slučajeve gdje vojnici prisilno rade na plantažama svojih nadređenih. Za taj rad nisu plaćeni, te ukoliko odbiju poslušnost bivaju pritvoreni.

„Mislim da ne postoji realna mogućnost da eritrejsko sudstvo ikada privede pravdi i osudi one koji su krivi za to ponašanje i takvu praksu. Zločini protiv čovječnosti naširoko se i sistematski odvijaju u tamošnjem zatvorskom sustavu, vojnim kampovima i drugim lokacijama diljem zemlje u proteklih 25 godina. Sve se to događa uz blagoslov najviših dužnosnika u zemlji“, nastavio je Smith.

Neovisnost koju je Eritreja 1991. godine izborila od Etiopije usljedila je nakon tri desetljeća ratnih sukoba. Godišnji bruto dohodak po glavi stanovnika iznosi 480 dolara, što Eritreju čini najsiromašnijom zemljom na svijetu.

Izvor: Al Jazeera