Foto: CEN/Schweizerischen Arbeiterhilf

Eritrejski imigrant koji je pod vlak gurnuo 8-godišnjeg dječaka i njegovu majku, svojedobno je bio model na plakatu za „uspješnu integraciju“ u Švicarskoj.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izjavio je na konferenciji za novinare da se osumnjičeni, koji je optužen da je u ponedjeljak gurnuo 8-godišnjeg dječaka ispred vlaka u Frankfurtu, smatrao „primjerom uspješne integracije“ te da je bio „spomenut u publikacijama“ u Švicarskoj.

Tužitelji u Zürichu potvrdili su za njemački informativni magazin Focus da je Habte Araya (40) na psihijatrijskom liječenju od 2019. godine i da nije radio godinu dana. Prije toga, nekoliko godina radio je u prijevoznim tvrtkama u švicarskoj prijestolnici, a prije dvije godine predstavljen je kao model integracije u publikaciji švicarske Organizacije za pomoć radnicima.

Araya, čije je puno ime otkriveno u britanskim medijima, zaposlio se putem programa integracije „izbjeglica“ te je u pamfletu za švicarsku Organizaciju za pomoć radnicima rekao da mu se sviđa „gotovo sve“ o Švicarskoj.

U početku je komunikacija bila teška zbog jezične razlike, ali ne više“, rekao je Araya. „Bez obzira jeste li bogati ili siromašni, svi mogu jesti i vaš životni vijek je siguran. I škole mi se jako sviđaju. Ovdje je prvoklasni svijet.

Na konferenciji za novinare u utorak, predsjednik njemačke savezne policije Dieter Romann rekao je da je „dobro integrirani“ migrant ilegalno stigao u Švicarsku 2006. godine, a dobio je azil 2008. godine.

Romann je rekao da je „od 2011. godine imao švicarsku dozvolu kategorije C za naseljavanje u Švicarskoj, što znači „dobro integriranu” i da se smatra „uzornim sa stajališta vlasti za imigracije i azil u Švicarskoj“.