Eritrejski imigrant i njegova partnerica iz Londona, proglašeni su krivima za planiranje terorističkog napada za božićne blagdane.

Munir Mohammed (37) iz Derbyja upoznao je Rowaidu El-Hassan (33) koja živi u Londonu putem muslimanske web stranice za upoznavanje. Dvojac je uhvaćen nekoliko dana prije nego li je napad izveden.

Policija je prilikom pretresa stana u prosincu prošle godine otkrila dva od tri potrebna sastojka za izradu eksploziva, priručnike za izradu bombi, te poznati snažni otrov ricin.

Prema tvrdnjama britanskih medija, plan je bio izraditi bombu koja identična onoj korištenoj u napadu u Bostonu. Pored toga, par se zakleo na vjernost zapovjedniku Islamske Države koji ih je pozvao da otruju hranu „neprijateljima islama.

Neimenovani imigrant iz Afganistana, s kojim je živio Mohammed, izjavio je kako je ovaj bio opsjednut religijom, te je često ulazio u sukobe s njim zbog prigovora na nošenje kratkih hlača. Mohammad je također imao Facebook stranicu putem koje je neometano distribuirao propagandu Islamske Države te video snimke odrubljivanja glava.

Unatoč tome, imao je na stotine „prijatelja“ na tom društvenom mediju.

Mohammed je radio u lokalnoj tvornici hrane, a koristio je i lažne dokumente koji su mu omogućili rad u Ujedinjenom Kraljevstvu.

El-Hassan je iskorištena za sastavljanje bombe zbog svog poznavanja kemije, budući da je po struci farmaceut. Zbog svoje fascinacije ISIL-om, brzo ju je privukao Mohammed, kojemu je i pomogla u nabavci materijala.