Fenomen Eritrejaca koji slave režim iz kojeg su pobjegli poznat je u drugim europskim zemljama, kažu stručnjaci.

Deseci norveških Eritrejaca prisustvovali su zabavi koju su organizirale eritrejske režimske vlasti povodom proslave 25. obljetnicu obveznog služenja vojnog roka, što je glavni razlog zašto mnogi Eritrejci bježe prema Europi, prenosi NRK.

Zabava je održana u dvorani Bryn Event u Oslu, a na njoj je bila prisutna Yemane Gebreab, najbliža savjetnica eritrejskog predsjednika.

Na fotografijama i videozapisima sa zabave, mnogi sudionici viđeni su u maskirnim vojnim majicama kako mašu eritrejskim zastavama. Mnogi su viđeni kako se fotografiraju s Gebreabom.

Velika popularnost događaja podigla brojna pitanja, budući da je obvezna vojna služba u Eritreji jedan od najčešćih navoda u zahtjevima za azil od strane Eritrejaca.

Woldab Feshatzion, vođa Eritrejske zajednice u Norveškoj, prisutne je nazvao „kohortama režima“.

„Mnogi od njih su pobjegli iz ovog režima. Po meni, to pokazuje da oni nisu pravi tražitelji azila i da im je dozvoljeno da ostanu na lažnoj osnovi“, požalio se Feshatzion nacionalnoj radioteleviziji NRK. Prema njegovim riječima, to „potkopava sustav azila“, jer oni zauzimaju mjesta koja su mogla biti prazna za „stvarne azilante“, a nemoć norveških vlasti da to zaustave nazvao je „razočaravajućim“.

Vojna služba u Eritreji obvezna je za sve građane te traje 18 mjeseci, a uključuje i civilne zadatke. Na primjer, vojnici su naširoko korišteni kao dodatna radna snaga na poljoprivrednim poljima zemlje.

Od 2001. godine, ovu zemlju koja broji oko 5 milijuna stanovnika, napustilo je oko 25 posto njih, tvri Kjetil Tronvboll, jedan od najvećih europskih stručnjaka za pitanja Eritreje.

Samo u Norveškoj se danas nalazi 22.000 Eritrejaca, od kojih je većina stigla nakon 2001. godine.