Njemački tužitelji kažu kako još uvijek pokušavaju utvrditi motiv eritrejskog ubojice, koji će biti podvrgnut psihijatrijskoj procjeni u vezi s guranjem pod vlak 8-godišnjaka i njegove majke u Frankfurtu.

Eritrejskog ubojicu već otprije traži švicarska policija, izvještava Swissinfo.

Swissinfo je citirao lokalne policajce koji navode kako je 40-godišnji Eritrejac stigao u Švicarsku 2006. godine i tamo dobio dozvolu za boravak 2011. godine.

Kantonalna policija Zuricha tragala je za njim od [prošlog] četvrtka, kada je zatvorio vlastitu obitelj i susjedu, kojoj je prijetio nožem, a zatim pobjegao“, izvijestio je novinski portal i dodao da je obitelj tada oslobodila policija.

Frankfurtski tužitelji rekli su da je ubojica istražiteljima rekao da se nekoliko dana prije toga vozio vlakom iz Basela do Frankfurta.

Šef njemačke savezne policije Dieter Romann citirao je Swissinfo kako kaže da se osumnjičeni uspio uspješno integrirati u Švicarsku i da je on opisan kao „primjeran u pogledu službi za azil“.

Glasnogovornica frankfurtskog javnog tužitelja Nadja Niesen izjavila je u međuvremenu da nema naznaka da je Eritrejac bio pod utjecajem bilo kakvih tvari, dodajući da „zločin sugerira psihijatrijski poremećaj“.

Tijekom naknadne istrage optuženi će sigurno biti psihijatrijski pregledan kako bi se omogućila procjena njegove kaznene odgovornosti“, istaknula je.

U Švicarskoj trenutno živi više od 30.000 Eritrejaca, što je najveća registrirana dijaspora u bilo kojoj zemlji.

Dakako, da je primjerice neki Nijemac gurnuo eritrejskog 8-godišnjaka, histerični mediji i raznorazne „anti-rasističke“ organizacije mjesecima bi nam popovale o „mržnji“ i „rasizmu“ u Europi. No, ovako će se po običaju čitav događaj svesti tek na „psihijatrijski poremećaj“ kako bi se etničko čišćenje Europe moglo neometano nastaviti.