Jedina zlatna poluga koju Estonska središnja banka ima u svom trezoru nije dovoljno čista za financijsko poslovanje i prikladnija je kao muzejski dio, objavila je banka.

Komad zlata mase 11 kilograma ima vrijednost procijenjenu na oko 500.000 eura, izjavio je šef odjela za financijsko tržište Estonske banke Fabio Filipozzi. Zlatna poluga stara je 97 godina – tri godine mlađa od banke, koja je prošle godine proslavila 100 godina postojanja, prenosi RT.

Ostatak zlatnih rezervi zemlje iznosi 256 kilograma, ali se nalazi u stranim bankama, posebno u SAD-u. Tradicija potječe iz prve polovice prošlog stoljeća, prije početka Drugog svjetskog rata, kada je zemlja odlučila prebaciti dragocjeni metal kako bi ga sačuvala.

Estonske vlasti prodale su većinu svojih zlatnih rezervi 1990-ih i uložile novac u druga likvidna sredstva, kao što su obveznice i dionice, prema riječima dužnosnika banke.

Prema podacima tvrtke Trading Economics, zlatne rezerve Estonije po količini su druge po redu na dnu ljestvice europskih zemalja. Manje ih ima jedino Malta, dok je iznad Estonije Albanija. Za razliku od ovih zemalja, Hrvatska nema nikakve zlatne rezerve.