Estonska vlada odlučila je ukloniti dobar dio sovjetskih spomenika s javnih prostora, a prvi je uklonjen spomenik Crvenoj armiji u gradu Narvi.

„Moja vlada odlučila je ukloniti sovjetske spomenike s javnih prostora u Estoniji”, izjavila je u utorak premijerka Kaja Kallas. „Simboli sovjetske represije i okupacije postali su izvor sve većih društvenih napetosti, a u ovim ih vremenima moramo svesti na minimum zbog javnog reda i mira”, dodala je.

Protivljenje uklanjanju spomenika, koji predstavlja stari tenk Crvene armije T-34, izaziva bojazan od ponavljanja nereda koji su izbili u Tallinu 2007. godine nakon uklanjanja drugog sovjetskog spomenika.

Tenk iz Drugoga svjetskog rata, koji je bio dio spomenika u Narvi, bit će prebačen u Estonski muzej rata. Umjesto njega masovna grobnica žrtava rata dobit će neutralni nadgrobni spomenik.

Gradonačelnica Narve Katri Raik, u kojem živi veći dio rusofonog stanovništva, ranije je odbila predati tenk muzeju.

Spomenik je obično u središtu gradskih ceremonija obilježavanja Dana pobjede. Gradsko vijeće Narve nije uspjelo donijeti odluku o uklanjanju spomenika unatoč nalogu vlade da se to učini prije kraja godine.