Ministarstvo obrazovanja Estonije priprema novi obrazovni program u kojem će naglasak biti na učenju estonskog jezika, kulture i nacionalnog ponosa.

Novi program podučavat će djecu vrtićke dobi o tome da su dječaci i djevojčice biološki i psihološki dva različita spola, s čime će se uskladiti i sve aktivnosti, javlja Yle. Pored toga, program će se usmjeriti na podučavanje estonskog jezika za djecu iz multi-jezičnih obitelji.

Djelatnici vrtića tako će morati biti osobe koje govore estonski, dok će se djecu poticati na igru i učenje uz poduku o nacionalnim tradicijama, povijesti, narodnim junacima i slično.

Novi program nije mogao proći bez kuknjave kulturoloških marksista, koji godinama guše i negiraju nacionalne tradicije i kulture europskih naroda. Iako program još nije službeno usvojen, pojmovi kao što su „multikulturalizam“ i „strana kultura“ nisu izostali iz uobičajenih marksističkih verbalnih proljeva.

Novi kurikulum snažno naglašava učenje estonskog jezika i kulture, što je očito dobra stvar. Naravno, želimo podučiti našu djecu o estonskoj kulturi i načinu kako da provedu nacionalne praznike,“ rekla je Evelyn Neudorf s Instituta za znanost o obrazovanju pri Sveučilištu U Tallinnu.

U ekstremno globaliziranom svijetu, važno je također istaknuti multikulturalizam. Svako dijete trebalo bi proučiti sve podloge kako bi vrednovalo svoju kulturu i jezik,“ dodala je.