Estonija vodeća zemlja Europe po pitanju online usluga

Izvor: e-estonia.com
Izvor: e-estonia.com

Estonija je zemlja koja već ima mogućnost izdavanja „digitalnog državljanstva“ stranim poduzetnicima, a planira uvesti i vlastitu kriptovalutu. Međutim, estonske vlasti otvorile su bezbroj mogućnosti na Internetu, piše EuroNews.

U Estoniji tako možete glasati, potpisivati službene dokumente ili otvoriti obrt – bez većih problema ili opširne papirologije te birokratskih procedura.

Očekivano, neki se pitaju može li hakiranje naštetiti takvom sustavu.

Estonija se posljednjih godina uvelike brine za sigurnost Interneta, nakon što je prije desetak godina bila metom hakerskih napada slijedom uklanjanja kipa iz doba komunizma sa glavnog trga u Tallinnu.

Što se pak same sigurnosti tiče, vlasti su potaknule sve sudionike da i sami brinu o svojoj sigurnosti.

Za građane je najvažnija stvar da moraju razumjeti cyber-higijenu,“ rekao je Klaid Magi iz estonske Uprave za informacijski sustav.

Oni moraju biti spremni za različite vrste napada. Također moraju znati koje vrste prijetnji ih očekuju u cyber prostoru.

Na nedavno održanom samitu u Tallinu, Jarni Limner, profesor sigurnosti na Internetu, objasnio je da bi teroristi ili neprijateljske snage mogle iskoristiti ovakav sustav i prouzročiti kaos u Europi.

Zamislite samo što bi se dogodilo da duže vrijeme ostanemo bez električne energije,“ rekao je Limner.

S druge strane, rekao bih da je financijski sektor jedna od ključnih meta ukoliko bi netko, iz nekog razloga, želio naškoditi zapadnim društvima.

Dakako, digitalni sustavi poput ovog estonskog nikada neće biti posve pouzdani i sigurni, ali su svakako napredak u odnosu na svima nam poznatu birokratsku proceduru kakvu još uvijek imamo u Hrvatskoj.

Premda se i u nas mogu vidjeti neki pozitivni koraci, još uvijek su mnogi zgroženi da pored čitave moderne tehnologije, mnoge institucije nisu načelno umrežene. O uslugama poput „obavezno“ 6 mjeseci starog rodnog lista ili pak otvaranja obrta da ne trošimo riječi.