Etiopija je u petak lansirala svoj prvi satelit u svemir, budući da sve više subsaharskih afričkih država nastoji razviti svemirske programe za unapređenje svojih razvojnih ciljeva i poticati znanstvene inovacije, javlja Reuters.

Prije zore u petak, visoki dužnosnici i građani okupili su se u opservatoriju i istraživačkom centru Entoto, sjeverno od glavnog grada Addis Abebe kako bi uživo gledali prijenos lansiranja satelita sa lansirne rampe u Kini.

Ovo će biti temelj našem povijesnom putu ka boljitku“, izjavila je zamjenica premijera Demeke Mekonnen u govoru tijekom prijenosa na državnoj televiziji.

Satelit su konstruirali kineski i etiopski inženjeri, a kineska vlada platila je oko 6 milijuna dolara od više od 7 milijuna dolara troškova proizvodnje, rekao je Solomon Belay, generalni direktor Etiopskog instituta za svemirsku znanost i tehnologiju.

Svemir je hrana, svemir je stvaranje novih radnih mjesta, alat za tehnologiju … suverenitet, smanjenje siromaštva, sve za to da Etiopljani postignu univerzalni i održivi razvoj“, rekao je.

Satelit će se koristiti za vremensku prognozu i nadzor usjeva, rekli su dužnosnici.

Afrička unija je 2017. godine usvojila politiku razvoja afričkog svemirskog programa te je objavila da svemirska znanost i tehnologija mogu unaprijediti gospodarski napredak i upravljanje prirodnim resursima na kontinentu.