Etiopska vojska preuzela je odgovornost za obaranje privatnog kenijskog zrakoplova u Somaliji koji je prevozio medicinsku pomoć 5. svibnja, prenosi Daily Nation. U incidentu je poginulo šest osoba.

Etiopski operativci u Somaliji tvrde da su prošlog ponedjeljka oborili zrakoplov, Embraer EMB 120, nakon što su ga pogrešno proglasili za „napadača samoubojicu“ zbog „neobičnog letačkog pristupa“.

Misija Afričke unije u Somaliji (AMISOM), regionalna mirovna skupina, pozvala je na istragu incidenta.

Nakrcan medicinskim potrepštinama za borbu protiv koronavirusa i drugom humanitarnom pomoći, avion se srušio dok je bio na prilazu uzletišta Bardale u Somaliji, usmrtivši šestoricu putnika. Etiopske trupe čuvale su uzletište Bardale – bazu koju je etiopska vojska znala koristiti – kad su oborile avion, navodno raketnom vatrom. Avion je bio u vlasništvu African Express Airways, tvrtke koja je registrirana u Keniji.

Zrakoplov je navodno letio iz glavnog grada Somalije, Mogadishu do grada Baidoe. Ssomalijska uprava civilnog zrakoplovstva dala je zrakoplovu dozvolu za povratni let iz Mogadishua do Baidoe i natrag, ali etiopske trupe su tvrdile da toga nisu svjesne i da nisu obaviještene o slijetanju zrakoplova u Bardale.

Etiopske trupe rekle su da se zrakoplov približio Bardaleu u neobičnom „pokretu zapad-istok, za razliku od uobičajenog istok-zapad pri slijetanju“, te da je avion letio blizu zemlje. Osim toga, trupe su rekle da dolazak prethodno nije priopćen zemaljskoj kontroli.

Nije bilo informacija da će zrakoplov biti u Bardaleu … zrakoplov je letio van uobičajenog mjesta više puta bliže tlu“, navele su etiopske vojne snage u izjavi.

Trupe su sumnjale da je zrakoplov samoubojica u potrazi za metom. Zbog gore navedenog razloga, afrički Express Tip E-120 oboren je od strane naših snaga“, kaže se u priopćenju.

Nakon podnošenja preliminarnog izvještaja u subotu, AMISON je izjavio da je ovaj tjedan pozdravio odluku čelnika Somalije, Kenije i Etiopije da istraže incident.