Etiopija je oborila svjetski rekord u sadnji drveća zasadivši više od 350 milijuna stabala u samo jednom danu. Napor je dio Inicijative premijera Abija Ahmeda nazvan Zeleno nasljeđe koja ima za cilj rješavanje problema krčenja šuma i utjecaja na okoliš.

Cilj programa je zasaditi više od četiri milijarde autohtonih stabala u cijeloj zemlji. Već je, kako se izvješćuje, zasađeno tri milijarde, a napori prošlog tjedna postigli su značajan napredak u ispunjenju cilja, javlja CNN.

Neke vladine službe zatvorene su na dan kako bi zaposlenici mogli sudjelovati u akcijama sadnje. Predstavnici Ujedinjenih naroda, Afričke unije i stranih veleposlanstava također su izašli kako bi podržali taj događaj.

Na pola smo puta do našeg cilja“, najavio je premijer tijekom sadnje i ohrabrio Etiopljane da nastave posao u preostalom vremenu. Kasnije je na Twitteru objavio da nisu samo ispunili „kolektivni #GreenLegacy cilj“, nego su ga i premašili.

Premijer se nada da će moći postići svoj konačni cilj ako svaki građanin posadi 40 sadnica. Vlada objavljuje obrazovne video zapise o sadnji i održavanju stabala kako bi potaknula građane da se pridruže.

Najveću zabrinutost za mlade sadnice predstavlja ispaša koza i druge stoke koja bi uništila stabla prije nego što imaju priliku za rast.

Šumski pokrov Etiopije je alarmantno nizak i u padu u posljednjih nekoliko desetljeća. Početkom 20. stoljeća zemlja je imala oko 35 posto šumskog pokrivača, ali taj se broj smanjio na samo 4 posto u 2000. Preko 80 posto Etiopljana oslanja se na poljoprivredu ili šumske proizvode s ciljem ostvarivanja prihoda.

Mislim da smo pokazali sposobnost ljudi da se zajedno okupljaju i ostvaruju zajedničku viziju“, rekla je Billene Seyoum, Ahmedova tajnica za medije.

Prethodni rekord u sadnji drveća držala je Indija, gdje je u jednom danu u 2017. godini zasađeno 66 milijuna stabala.

Za razliku od hrpe paranoidnih klimatskih histeričara, apokaliptičnih gurua i globalističke „elite“ tobož zabrinutih „ekologa“ koji se po svijetu okupljaju kako bi izmišljali nove laži i teorije, Etiopljani su primjerom odlučili pokazati kako se aktivno i praktično bori za zaštitu okoliša.