EU birokracija bijesna zbog švicarske odluke o davanju prioriteta pri zapošljavanju vlastitih građana

switzerland-725280

Švicarska odluka o davanju prioriteta zapošljavanju vlastitih građana u odnosu na strance naljutila je briselski establišment, unatoč tome što je tu odluku odobrila većina Švicaraca na referendumu.

Iako Švicarska nije članica Europske Unije, europski birokrati svejedno su zahtjevali sastanak sa švicarskim ministrom za migracije.

Švicarski ministar Mario Gattiker izjavio je kako nije otišao u Bruxelles da bi branio tu odluku, već da bi jednostavno objasnio o čemu se radi.

Europski dužnosnici ispitivali su ga o planiranoj šemi, prema kojoj bi poslodavci dali prioritet zapošljavanju švicarskih građana.

Inicijativa za takvu odluku, koja je prihvaćena na referendumu, došla je od strane švicarske Narodne stranke. Još 2014. godine je na referendumu ta inicijativa prihvaćena, a počet će se primjenivati od veljače sljedeće godine.

toybox1

Ova odluka švicarskih građana udarac je briselskoj birokraciji, te je donekle u suprotnosti sa sporazumom između EU i Švicarske o nesmetanom kretanju ljudi.

Međutim, inicijator prijedloga, Narodna stranka, nije zadovoljna sa konačnom verzijom odluke, jer odluka govori samo o prednosti pri zapošljavanju, ali ne spominje kvote za zapošljavanje stranaca, te se u stranci osjećaju izigranima.

Unatoč referendumu, moguće je čak i da odluka ne bude sprovedena zbog mogućih gospodarskih i financijskih ucjena od strane Europske Unije, koja je švicarski najveći trgovinski partner.

Izvor: Express, Tribun