Ministri iz cijele Europske unije predstavili su plan podrške zemljama u susjedstvu s Afganistanom u smještaju onih koji bježe od talibanskog režima, kako bi se zaustavilo ponavljanje migrantske krize iz 2015. godine.

Ministri EU objavili su priopćenje u kojem su obećali da će EU i njene zemlje članice „biti odlučne u zajedničkom djelovanju kako bi spriječile ponavljanje nekontroliranih velikih ilegalnih migracijskih kretanja s kojima su se u prošlosti suočavale, pripremajući koordiniran i uredan odgovor. Treba izbjegavati poticanje ilegalne migracije.”

Trebale bi se pokrenuti ciljane informativne kampanje za borbu protiv narativa koje koriste krijumčari, uključujući i u internetskom okruženju, koji potiču ljude na opasna i ilegalna putovanja prema Europi“, dodaje se u priopćenju.

Sastanak je održan u trenutku kada Europska unija nastoji izbjeći ponavljanje migrantske krize iz 2015. godine, jer su zemlje poput Grčke izričito izjavile da ne žele vidjeti veliki broj afganistanskih tražitelja azila koji svoju zemlju koriste kao vrata prema zapadnoj Europi.

Do sada Europska unija nije izričito rekla koliko će gotovine biti ponuđeno susjedima Afganistana za smještaj tražitelja azila i izbjeglica, iako Politico izvještava da bi ta brojka mogla iznositi čak milijardu eura.