Kontroverzni herbicid glifosat, za kojeg neki zdravstveni nadzornici smatraju da predstavlja opasnost od raka i druge rizike, bit će odobren za uporabu u EU sljedećih deset godina, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Države članice bloka nisu uspjele postići kvalificiranu većinu o dopuštanju ili zabrani uporabe herbicida, a sada je odluka isključivo u rukama izvršnog tijela bloka.

“U skladu sa zakonodavstvom EU i u nedostatku potrebne većine u bilo kojem smjeru, Komisija je sada obvezna donijeti odluku prije 15. prosinca 2023., kada istječe trenutno razdoblje odobrenja”, stoji u priopćenju Komisije.

Tijelo je već odlučilo produljiti autorizaciju herbicida, uz obrazloženje da se njegova odluka temeljila na “sveobuhvatnim procjenama sigurnosti” koje su dostavili Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europska agencija za kemikalije (ECHA). Obnovljeno odobrenje glifosata ići će s brojnim ograničenjima, naime “zabranom upotrebe prije žetve kao sredstva za sušenje”, kao i provedbom neodređenih “određenih mjera za zaštitu neciljanih organizama”, objasnila je Komisija.

Monsantov zloglasni glifosat pronađen u popularnim pivima i vinu

Glifosat, sistemski herbicid širokog spektra i sredstvo za sušenje usjeva, ključni je sastojak Roundupa, vodećeg proizvoda sada već nepostojeće američke agrokemijske tvrtke Monsanto, koju je 2018. kupio njemački multinacionalni div Bayer. Akvizicija vrijedna 63 milijarde dolara postala najveća njemačka tvrtka do danas.

Kupnja Monsanta donijela je Bayeru niz pravnih problema, proizašlih iz Roundup kontroverzi. Još 2020. Bayer je pristao platiti više od 10 milijardi dolara kako bi okončao desetke tisuća tužbi pokrenutih zbog sredstva za uništavanje korova i njegovih potencijalno štetnih učinaka na ljudsko zdravlje i okoliš.

Kontroverzni herbicid zadržao je svoje zaštićeno ime Roundup pod novim vlasnikom, a Bayer je već pozdravio odluku EU da produži autorizaciju.

“Ova ponovna autorizacija omogućuje nam da nastavimo pružati važnu tehnologiju integriranog upravljanja korovom poljoprivrednicima diljem Europske unije”, rekao je Bayer u izjavi.

Roundup i druga sredstva za uništavanje korova na bazi glifosata predmet su kontroverzi godinama, osobito nakon što je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije označila kemikaliju kao “vjerojatno kancerogenu za ljude”. Međutim, vodeći europski zdravstveni nadzornici, uključujući EFSA-u, sugerirali su da je to “malo vjerojatno”, dok je ECHA 2017. rekla da je glifosat dovoljno toksičan da uzrokuje ozbiljna oštećenja oka i štetan za vodeni život, ali nije pronašla nikakve veze između njega i raka.

Bayer/Monsanto mora isplatiti dvije milijarde dolara paru zbog tumora izazvanog Roundup-om