Europska unija kupit će dodatnih 100 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa koje su razvili američki Pfizer i njegov njemački partner BioNTech, objavila je u utorak šefica komisije Ursula von der Leyen.

Odlučili smo uzeti dodatnih 100 milijuna doza cjepiva BioNTech/Pfizer, koje se već koristi za cijepljenje ljudi širom EU“, napisala je von der Leyen u objavi na Twitteru, dok su države članice EU istovremeno pokrenule cijepljenje 27. prosinca, sa nadom da će donijeti kraj pandemije.

Dodala je da će potez, koji je dio Ugovora o kupnji unaprijed potpisanog 11. studenog, dovesti do ukupne opskrbe s 300 milijuna doza cjepiva.

Dodatnih 100 milijuna doza isporučit će se 2021. godine, podržavajući kampanje cijepljenja, započete prije dva dana u svih 27 država članica“, rekao je Ugur Sahin, šef tvrtke BioNTech.

Europsko nadzorno tijelo za lijekove, Europska agencija za lijekove (EMA), dalo je zeleno svijetlo za cjepivo Pfizer/BioNTech nakon što je utvrđeno da je navodno 90% učinkovito u prevenciji COVID-19 među onima za koje nema podataka o prethodnoj infekciji.